Renovera badrum i Stockholm – steg för steg

Att tänka på vid badrumsrenovering

Inför en badrumsrenovering är det mycket att tänka på. Planerar du att göra några delar själv är det viktigt att du först gjort en plan för vad som behöver köpas in, om el och ledningar behöver dras om, vilken budget du har och hur mycket tid som kommer gå åt. Byta badrum är inget man gör på en dag så tålamod är A och O.

Renovera badrummet – steg för steg

Planera noggrant

Det är viktigt att ha en plan inför att renovera badrum, som innehåller många moment. En del av planen bör vara en budget, hur mycket pengar kan du spendera på ditt nya badrum? Räkna med kostnader för både arbete och material, alltifrån tätskikt till spegelskåp och belysning.

Riv ut det gamla

Börja med att bära ut all gammal inredning så som handfat, toalett och eventuellt badkar eller dusch. När rummet är helt tomt måste du plugga igen ledningar och stänga av elen för att kunna utföra rivningsarbetet på ett säkert sätt. Därefter är det bara att börja riva ned kakel, klinkers, våtrumstapet eller vad än som finns på väggar och golv. Riv även ut gamla golvbrunnar så att du kan sätta in nya och fräscha.

Reglar, rör och el

Steg två när du skall renovera badrum Stockholm är att sätta nya reglar i rummet. Därefter lämpar det sig bra att ta in elektriker och rörmokare för dragning av el och rör medans väggarna fortfarande är öppna och lättillgängliga. Räkna med att det tar ungefär en dag för både elektrikern och rörmokaren, beroende på hur omfattande jobben är i Stockholm. Ska du exempelvis flytta på handfatet behöver ledningar dras om helt och hållet och då tar det längre tid än om du behåller det på samma plats som innan.

Tätskikt och ytskikt

När el och rör är dragna är det dags att sätta gips på väggar och tak, för att sedan fortsätta med tätskiktet. Detta är ett viktigt moment så se till att följa de restriktioner som finns för de olika våtzonerna i badrummet. Taket målas med en våtrumsfärg och på golvet läggs ett lager med tätskitsfolie. När allt underarbete är klart är det dags för ytskiktet, vanligt vis kakel och klinkers eller våtrumsmatta beroende på dina önskemål.

Montera inredningen

När grovjobbet för badrumsrenoveringen är gjort är det dags för det roligaste, att inreda. Handfat, spegelskåp, förvaring och annat roligt ska på plats i det nya badrummet och det börjar bli dags att avsluta arbetet. Ta hjälp av en elektriker även här för att koppla in belysning så du vet med säkerhet att det blir rätt gjort. Fyll på med växter och nya textilier och njut av ditt nya badrum.

Utöver allt detta tillkommer även flera små moment så som mjukfogning och montering av trösklar och dörrfoder. Just därför är det otroligt viktigt att man gjort en tydlig plan innan man påbörjar sin badrumsrenovering, så att ingenting glöms bort under arbetets gång. Checka gärna av för varje moment så du har koll på vad som gjorts och vad som återstår och glöm inte att dokumentera under hela processen med badrumsbytet. Använd dig gärna av både anteckningar och bilder, ifall olyckan skulle vara framme någon gång och du behöver vända dig till försäkringsbolaget i Stockholm.