Bänkskiva av granit för ditt kök

Posted by on


Granit har hänfört Sverige och många vill ha det som bänkskiva idag när dom genomför sin köksrenovering. Det är inte bara för dess praktiska fördelar utan också för att det blivit en trend inom kök idag. De bänkskivor vi har idag kommer de flesta från Italien, dock så tillverkades de i Sverige förr.

Härstamning
Granit är en vanlig art av berg som kommer från de vulkanutbrott som blivit genom tiderna. Man väljer ofta detta material i en köksrenovering idag. Den är gjort av massa olika mineraler som har gjort så att materialet upplev som väldigt grynigt. Dessa mineraler heter kvarts och fältspat till exempel och det ger en del glans och glitter i materialet.

Eftersom att det är ett naturmaterial är ingen bänkskiva den andra lik så det får man tänka på i sin köksrenovering att de kan skilja sig lite från vad man kanske tänkte sig. Granit är ingen bristvara utan den finns det mycket av och på många olika ställen världen över.

Beroende på hur kompakt stenen är och vart den kommer ifrån så ser den olika ut men man kan manipulera granitens yta så att man får de resultat man tänkte sig, i alla fall så likt som möjligt.

Hållbarhet
Man kan tro att det är helt nytt att välja sten som bänkskiva i sin köksrenovering men man har genom alla tider använt sten i sina hus. Granit är ett oerhört hållbart material som inte påverkas av någon yttre påverkan alls nästan. Kalk och marmor är något som påverkas av yttre påverkningar och det kan vara bra att tänka på om man också funderar på dessa material i sin köksrenovering.

Saker som granit klarar är höga temperaturer, städprodukter som kan vara ganska starka och förstöra många material. Syra som ofta används i kök i olika syften klarar den också lätt.

Något som den dock är känslig mot är faktiskt stearin, koffein och olja, dessa saker vill inte graniten ha på sig för mycket. Detta är viktigt att tänka på i sin köksrenovering vad man har för behov av att den ska klara.

Nackdelar
En nackdel med graniten är att det lätt går sönder glas om man skulle tappa det på stenen då materialet är så oerhört hårt. Detta kanske inte är det bästa materialet för en barnfamilj.

Behandling
Även om graniten är mycket tålig så kan det fortfarande finnas tillfällen då man vill förfina den. Man kan polera graniten som kommer göra så att den får en mycket blank och fin yta igen.

Sen finns det så att man kan i sin köksrenovering istället välja en antikborstad granitskiva. Detta gör att kornen i stenen kommer fram mer vilket passar vissa i stilen men det är svårare att hålla rent.