Jobba som målare utomlands

För den som är utbildad till målare finns goda möjligheter att leta sig utomlands för att jobba. Den svenska målarutbildningen är väl känd och anses vara väldigt bra och yrket har ett generellt gott rykte. Inom EU är det ganska enkelt rent regelmässigt att skaffa sig ett jobb men för länder utanför behöver man ofta speciella tillstånd för att få bo och arbeta under en längre tid.

Grannländer

Ordet utomlands får många att associera till vajande palmer och varmare klimat med rent tekniskt är våra grannländer också utomlands. Många svenskar söker sig till Norge för att arbeta, främst för att lönerna är betydligt högre. Som målare är det relativt enkelt att hitta ett jobb eftersom byggbranschen påminner om den svenska – det saknas ständigt folk. Man behöver inte lära sig ett nytt språk och avståndet hem är kort. Är man sugen på at vidga sina vyer kan det här alltså vara en bra början.

Europa

Ett annat europeiskt land som lockar många för arbete är Tyskland. För målare är lönerna visserligen lite längre än hemma i Sverige men man betalar istället en lägre inkomstskatt. Dessutom är det lite billigare att leva i Tyskland så på det stora hela blir inte livsstandarden under måleri malmö speciellt annorlunda om man väljer att flytta dit. Även här har svenska hantverkare ett gott rykte och det är inga större problem att få jobb. Det som kan vara ett besvär är språket men har man grundläggande kunskaper brukar det kunna lösa sig ändå.

Hög efterfrågan i Spanien

Svenska hantverkare, däribland målare, har en betydligt högre standard än målare och andra hantverkare i Spanien där många saknar utbildning. Här bor dessutom många svenskar och eftersom majoriteten av spanjorerna har svårt med engelska så är det många som gärna anlitar svenska hantverkare om det finns möjlighet till det. I vissa områden bor så pass många svenskar att man faktiskt skulle kunna lyckas starta ett eget företag där majoriteten av kunderna är just svenskar. Lönen är dock låg här och har man inte bra kunskaper i det spanska språket kan det bli svårt med kontakten med olika myndigheter.

Visst kan man leta sig även utanför Europa men som tidigare nämnt kan det vara oerhört besvärligt med tillstånd och annat. Det tar ofta tid innan allt är färdigt och letar man bara efter ett miljöombyte är det bättre att välja ett land inom EU. Det finns en bra marknad för svenska hantverkare på flera håll inom Europa, både om man vil jobba under liknande förhållanden som hemma eller om man vill leta sig till ett varmare klimat.